Com bé va explicar l’estimada Leticia Dolera, El guardó “Mà i Mà” és un reconeixement que vam començar l’any passat per reconèixer la tasca d’una entitat, associació o persona que s’hagi distingit en la seva trajectòria, pel treball, la defensa i la difusió dels valors que defineixen la Colla. Valors com la igualtat d’oportunitats, la pau, la diversitat entre iguals, la defensa dels drets socials i nacionals, la difusió i respecte de la cultura i la llengua catalana…
Per què se li ha dit mà i mà al guardó? Anomenem mà i mà a la posició de la persona de l’equip de mans de la pinya del castell que se situa entre dues rengles del castell, a l’espai que queda entre les dues crosses per darrere els braços dels baixos (segons o terços). A d’altres colles n’hi diuen vent o dau, però mà i mà és una denominació pròpia dels Minyons. Amb aquest símil i la voluntat d’unir forces i col·laborar entre diferents es va decidir anomenar el guardó mà i mà. Però, qui són, “Aturem les guerres”? Elles mateixes expliquen que són una plataforma que va sorgir a partir d’aquelles persones i col·lectius que veien la necessitat d’organitzar respostes ciutadanes contra la guerra o contra qualsevol agressió bèl·lica a un país.
Aquesta Plataforma, molt activa a la nostra ciutat, aplega gent provinent de tota mena d’organitzacions per tal de mobilitzar la ciutadania contra els projectes bel·licistes, les agressions imperialistes i el militarisme. No tenen personalitat jurídica ni òrgans de direcció que en marquin les pautes. Funcionen mitjançant assemblees obertes i les decisions es prenen per consens entre totes les persones que hi participen. A la dècada dels anys noranta, a causa de la guerra a l’antiga Iugoslàvia, un grup de gent va iniciar aquest treball de mobilització. Permeteu-me que m’aturi aquí per recordar que precisament l’estiu passat els Minyons van viatjar a Bòsnia Hercegovina per participar en els actes culturals organitzats per commemorar el 30è aniversari del setge de Sarajevo. Qui no hagi vist el documental Un Pont als Balcans que vam estrenar la setmana passada, us el recomano. La Plataforma va participar en l’organització de les mobilitzacions massives que es van fer l’any 2003 a Catalunya amb l’objectiu d’impedir la invasió de l’Iraq (a Barcelona, per exemple, es van manifestar el quinze de febrer més d’un milió de persones).
D’aleshores ençà la Plataforma s’ha continuat centrant en l’oposició a les guerres i ocupacions a l’Orient Mitjà, combinant les protestes al carrer amb assemblees, debats, xerrades, repartiment d’octavetes, accions mediàtiques, presentació de mocions als ajuntaments i als ministeris de Defensa i Exteriors de l’Estat Espanyol, sempre amb l’objectiu d’estendre la seva posició antiguerra. També s’ha afegit a la protesta contra l’OTAN, sobretot arran del 60è aniversari d’aquesta organització. Aquests darrers anys, una part important de la seva feina ha estat la petició d’aturar els conflictes a Ucraïna, Palestina, Iemen… i la reclamació de l’acord, la mediació i molt concretament la cooperació en defensa i la promoció i creació dels grups de defensa no violenta organitzats, així com campanyes en contra el militarisme, la indústria armamentística i l’objecció fiscal. Des del novembre de l’any 2022, ininterrompudament, s’han anat concentrant davant l’Ajuntament de Terrassa cada dilluns a la tarda i a altres ciutats del Principat. També han organitzat manifestacions, xerrades, taules rodones, presentacions de llibres, projeccions de pel·lícules, cursos… Per això i per molt més, perquè continuïn fent aquesta tasca tan important i necessària en el món que vivim i que contempla bona part dels valors que defensem des de la Colla Castellera Minyons de Terrassa, els atorguem el guardó Mà i Mà 2024. Moltes felicitats i molts encerts en un futur. Necessitem moltes persones i entitats tan compromeses com vosaltres.
Molt honorable president del Parlament de Catalunya, Il·lustríssim senyor alcalde de Terrassa, directora general, Jaume Maeso, president dels Minyons de Terrassa, minyons i minyones, amics i amigues:
Us agraïm la concessió del premi “ ma i ma”. Hi ho agraïm també perquè nosaltres, els terrassencs, ens sentim honorats pels vostres castells i activitats i ens il·lusiona comprovar que compartim valors amplis de Cultura de la Pau.
La pau es defensa des de molts llocs, molts. I no només des d’accions al carrer, com fem el col·lectiu “aturem les guerres”. Però cal fer-ho. La pau cal defensar-la. Nosaltres fem accions, que mirades una per una són limitades, semblen sense importància, però tenen una qualitat molt important quan les mirem en conjunt: “la perseverança”. La plataforma aturem les guerres és perseverant, i ho serà i n’és necessari. És la seva força. La plataforma ens trobem gent des de fa 40 anys. Som gent diversa que ens aglutina el rebuig frontal a les guerres.
Ja sabíem quan vam començar, que estàvem defensant entrar ja en aquell moment en una nova etapa de la humanitat per buscar mecanismes de diàleg per resoldre els conflictes, perquè sinó les guerres acabaran amb tothom. Aturem les guerres fa accions per tal de lluitar contra el militarisme dominant. La guerra com a resolució als conflictes i fins i tot com defensa, no és el camí, és un camí com vèiem cada dia, cap a la mort. Nosaltres som un país, Catalunya, que ha sofert el militarisme d’una forma evident. Avui commemorem, fem memòria de l’aniversari de l’afusellament, de l’assassinat del President Companys, per part d’un règim militar. Avui és un dia especialment indicat per a nosaltres per reflexionar sobre el militarisme i les seves conseqüències. Josep Rull, en un discurs recent al parlament en un acte de celebració del Mil·lenari de Montserrat, parlava de les assembles de pau i treva. Em va semblar molt oportú relacionar Catalunya en un primer vestigi de recerca negociada de la pau. Finalment vull recordar una vinyeta que aparegué publicada en una revista, i que m’impressionà molt per la seva vigència. Un nen és dirigia al seu pare i li preguntava: Pare, si els bons matem a TOTS els dolents, només quedarem els bons? I el pare contestava: – No fill meu, només quedarem els assassins. Crec que és prou eloqüent on ens porten les guerres.
També vull felicitar els Minyons. En les vostres activitats, els valors que representeu estan totalment relacionats amb la cultura de la pau. Sempre i en accions com la que vau fer fa poc a Bòsnia. Sou constructors de Pau. I aprofito per convidar-vos, si ho considereu avinent, qualsevol dilluns a les 6 de la tarda a acompanyar-nos i fer un pilar per la PAU
Jesús Vinyes i Cirera. “Aturem les guerres”