M’han demanat que expliqués una mica el que fou el “Butlletí intern de la Colla Castellera Minyons de Terrassa”: el COLLA. Perquè així va ser: els Minyons, durant gairebé vint anys i fins quan tot just entràvem al nou segle XXI, vam editar i publicar una revista nostra. Sí, una revista física impresa en paper!
A ulls d’ara, fer un recorregut per les pàgines del COLLA i els seus continguts és gaudir d’un veritable tresor, en el qual hi podem descobrir i conèixer els primers passos, ferms i decidits, d’uns Minyons en creixement constant, amb un tarannà inquiet i curiós que en marcarà el camí i la seva consolidació des dels primers castells d’entitat, pis per pis, fins als castells de 10. Els Minyons d’abans de l’era digital i de les xarxes socials. Els Minyons del segle XX.
Hi fem una repassada?
Butlletí/Revista COLLA de la Colla Castellera Minyons de Terrassa. Es va començar a editar a finals de la temporada 1982, i es va publicar fins la tardor del 2000. Van sortir 81 números, del 0 al 80. Contenia publicitat.
1a època – Butlletí COLLA (format petit: 15’5 x 21’5cm)
Núm. 0 (Set-Oct 1982) al Núm. 42 (Nov-Des-Gen 1990)
Publicació bimensual.
-Portades en blanc i negre.
-Algunes de puntuals amb detalls en color lila, vermell… (29, 31, 36)
2a època – Revista COLLA (format gran: 21 x 29’5cm)
Núm. 43 (Juny 1990) al Núm. 80 (Tardor 2000)
Del 1991 al 1994, 4 números l’any.
Del 1995 al 2000, 3 números l’any.
-Números dobles (67/68, 71/72, 75/76)
-Portada a tot color (52, 55, 59, 64, 67/68)
-Portada i contraportada a tot color (74, 75/76, 77, 78, 79, 80)
El butlletí neix com a fruit d’una necessitat:
-Vehicle de comunicació interna.
-Com un mitjà de contacte dins la colla a través de les seves pàgines, en un moment i uns anys en que la colla encara no disposa de local propi, ni existeix internet, ni xarxes socials, etc.
-Tant a nivell econòmic com a nivell de redacció és independent.
-No és portaveu de la Junta ni de l’Assemblea.
-Està dirigit per un Consell de Redacció que va variant amb els anys i que decideix, escriu i cerca altres col·laboradors dins i fora de la colla. Més endavant hi haurà la figura del Coordinador de la revista.
-Està obert a la participació de tothom de la colla amb continguts lliures i diversos: escrits, dibuixos, etc.
-Es demanen articles tant a terrassencs (alcalde, intel·lectuals, periodistes, etc.), com a membres diversos del Món casteller (companys d’altres colles, cronistes, estudiosos, historiadors, etc.)
-Gratuït fins el núm. 17 (l’últim Colla del 1985), després per subscripció.
-L’any 1988 és l’any d’estrena de la seu social de la colla -la magnífica Casa modernista Jacint Bosch- i del també majestuós primer castell de nou.
A partir del 1989, quan es descarrega el primer 3d9f, el COLLA apareix amb el nou format: mida gran, disseny i presentació més moderns, noves seccions, algunes cobertes a tot color…
-És a partir d’aquest moment, quan els components de la colla el veuen potser massa “oficial” i sembla que costi més de participar-hi.
-S’ha d’anar molt al darrera de tothom per aconseguir-ne col·laboracions, dirigents de la colla inclosos.
-Arriba un moment que costa molt de mantenir la regularitat i es decideix d’aturar-ne la publicació i obrir un procés de reflexió sobre la necessitat de seguir editant o no una revista d’aquestes característiques.
-Van passant els anys i, cada nova Junta que pren la responsabilitat de dirigir la colla, proposa algun tipus de recuperació d’una publicació més o menys periòdica: fulls mensuals, butlletins virtuals, anuaris, blogs, etc.
Però fins el moment actual no hi ha hagut cap proposta que s’hagi creat i que hagi mantingut una constància d’aparició regular com va tenir el COLLA.
Al llarg dels gairebé vint anys d’història del butlletí i després revista COLLA, s’hi publiquen gran varietat de continguts a càrrec de nombrosos col·laboradors: les cròniques de les nostres actuacions, editorials, valoracions dels dirigents tant de Tècnica com de Junta, articles sobre la colla, sobre castells, sobre el món graller, sobre Cultura Popular, sobre temes locals, salut, història, reflexions, debats, reportatges, entrevistes, creació literària, poesia, dibuix, fotografia, passatemps, acudits…
Així doncs, durant els anys que va existir el COLLA, va ser un bon reflex de les inquietuds que va viure la colla dels Minyons de Terrassa al llarg dels primers vint anys d’història de l’entitat.
*Nota de l’editor: val la pena afegir que totes aquelles persones que estiguin interessades en llegir els números del COLLA poden parlar amb la Yolanda i anar a remenar l’arxiu. Estàn tots en bon estat de conservació entre vídeos, memòries de Junta i Tècnica i fotografies estrafolàries de tots els espectacles de Diada. Gaudim-los!