El cap de setmana de l’11 i 12 de maig d’enguany, coincidint amb la Fira Modernista de Terrassa, vam obrir per primer cop les portes del que serà la nostra nova seu social, el local de CAL REIG. Per aquells que no ho sàpiguen, aquest projecte comença a caminar a principis de l’any 2016, si, ja fa gairebé 8 anys! Si no recordo malament, a l’assemblea general d’aquell any, es proposa una possible reforma del local actual per solucionar algunes de les deficiències més importants (assaig cobert i xarxa per estructures superiors al 2).

Durant aquests 8 anys, la Comissió de local, amb diferents membres en cada moment i amb col·laboració de les diferents Juntes i Tècniques, ha anat definint un programa de necessitats, estudiant possibles reformes del local actual, buscant diferents emplaçaments alternatius, cercant el finançament, etc. fins a arribar el setembre de 2021, on ja es va presentar a l’Assemblea General el projecte de Cal Reig. Segur que durant tot aquest any trobarem temps per escriure sobre tot aquest procés, també per entrar en detall en el projecte arquitectònic executat, i també per fer alguns escrits que ens permetin entendre i documentar com hem arribat fins aquí, reconeixent tot el camí recorregut per la Colla en els darrer 45 anys. Confio que l’editorial del COLLA en prengui nota i trobi la col·laboració de tots plegats per poder-ho fer.

En aquest escrit que esteu llegint em centraré només a presentar-vos i fer alguns comentaris sobre els espais  que tots vam poder veure i gaudir durant la Fira Modernista.

Durant tot el cap de setmana de la Fira vam tenir una obertura parcial, amb accés al pati i a una bona part de la planta baixa, però amb la primera planta totalment tancada. Tot i aquestes limitacions, crec que tots vàrem poder comprovar les possibilitats d’aquest nou espai per a la Colla. Comencem parlant del pati, un espai de dimensions generoses amb un accés ampli des del carrer. L’accés des del carrer, amb la seva tanca metàl·lica permet que qualsevol passejant que hi passi per davant pugui veure l’interior i se senti atret a entrar-hi.  Al fons del pati hi tenim una de les joies de la nova seu: la vista a les voltes del Vapor Aymerich Amat i Jover, l’actual seu del MNACTEC. La situació del local per sobre de les voltes ens permet tenir una visió privilegiada d’aquestes.

Des del pati podem veure l’escala exterior que puja cap a la primera planta, una escala que a banda de la seva funció com a sortida d’emergència, també fa les funcions de mirador i ens ofereix una nova panoràmica extraordinària sobre les voltes del museu. Al pati hi trobem prou espai per allotjar aquells assajos multitudinaris de les grans Diades. Aquells on el nostre pati actual, a la casa Jacint Bosch, ens provocava incomoditat i fins i tot alguna que altre neguit pel tema de l’aforament. Creiem que aquest espai ens resol, de manera folgada, aquest problema. En el pati també hi podrem tenir una àmplia terrassa del futur Bar-Restaurant, batejat amb el nom de les “Quadres de Cal Reig”. Les dimensions del pati també ens permetran celebrar-hi aquelles altres activitats, fora dels assaigs, que sempre hem volgut acollir i que no sempre ens ha estat possible per les limitacions de la seu actual. Estem pensant en concerts, com els que ja vàrem gaudir dissabte al vespre, però també amb molts altres actes propis i també d’altres entitats.

A la planta baixa hi trobem l’entrada del que seria pròpiament el local, com a seu social. Aquesta entrada, situada al final del carrer Sant Isidre, és una gran porta de vidre que permet veure tot l’interior de la planta baixa i que esperem que convidi a tothom a entrar-hi. Des de la mateixa entrada podem veure la secretaria, una part de l’espai d’assaig interior i també la sala del nou bar-restaurant. Un cop passada l’entrada arribem a l’altra joia del local, la sala d’assaig interior, un espai amb una superfície de 250m2. Per posar en valor aquesta xifra i fer-vos una idea clara de les seves dimensions, us diré que el pati del local actual, incloent-hi porxos i l’espai sota-tribuna, fa 190m2.

Amb el forat fet al forjat de la primera planta, hem aconseguit que en la part central de l’espai d’assaig hi hagi una obertura de 10×12 metres amb una alçària de 9.2m sota les encavallades i gairebé 11m en el seu punt màxim, això permet encabir-hi castells de 9 sencers sense problemes. En aquest espai central també hi haurà la xarxa, una estructura amb unes dimensions aproximades de 5×7 metres, amb una xarxa on trobarem 6 forats que ha de facilitar l’assaig del pilar, el dos i les estructures de 3 i 4. L’estructura també tindrà uns motors que permetran que la puguem situar a l’altura que més ens convingui en cada prova. També hi ha previst equipar aquest espai d’assaig amb diferents columnes, per poder ser utilitzades per treballar amb la canalla i fer algunes proves de tronc i pinyes.

Fora de l’espai d’assaig, a la planta baixa també hi destaca la nova sala de canalla, on aquest col·lectiu podrà trobar l’espai necessari per les seves activitats i un lavabo per al seu ús exclusiu.

Altres espais d’aquesta planta que cal destacar són el magatzem general, tot allò que fins teníem escampat i desordenat per diferents espais, aquí podrà quedar recollit i ordenat en un únic espai, més ampli i a nivell amb la sala d’assaig i el pati. També hi tenim un petit espai per als sanitaris, on han de poder guardar el seu material i que també servirà perquè puguin fer la seva feina amb la tranquil·litat i intimitat que necessiten i que no troben al local actual del carrer Teatre.

Finalment, tot i que no es podia visitar, si que vam poder intuir tot l’espai que ocuparan “Les Quadres de Cal Reig”, el bar-restaurant tan desitjat, situat a peu de carrer, amb entrada des de l’accés al local i també des del pati. La sala del bar-restaurant només està separada de l’espai d’assaig per una vidriera que es pot retirar sempre que sigui necessari, això permet arribar a tenir un espai continu de fins a 360m2. La voluntat d’aquesta vidriera és que tothom que estigui al bar-restaurant pugui veure l’assaig i es senti interpel·lat a participar-hi. Com ja he comentat a l’inici de l’article, en aquest escrit només he intentat presentar aquells apunts més importants de tot el que vàrem poder veure el cap de setmana de la Fira Modernista, però queda encara tota la primera planta per descobrir i obrir a tothom, serà llavors el moment de valorar i presentar els seus espais.

No vull acabar sense recordar-vos que encara no està tot acabat, ens queden encara algunes setmanes de feina per poder traslladar-nos definitivament. Setmanes de feina intensa, setmanes on necessitarem de tots vosaltres Minyons, i de la vostra ajuda en tot allò que pugueu: les brigades, la mudança, aquells que pugueu amb les vostres aportacions retornables, etc.

Ens veiem a l’assaig, de moment al carrer Teatre, però en breu, a CAL REIG.