Hola, soc en Francesc Canela i Vives, a la Colla, Canela. Soc autònom i tinc una distribuïdora de música clàssica. M’agraden les motos, la música clàssica i el rock dels 60, 70 i 80, la muntanya i els castells, soc Minyó des de finals del 2016. El malva és el meu color.

Comencem!

Algunes preguntes ràpides: Castell preferit? El 4d10fm, l’estrella de la mort!

Posició preferida? Estic al “quesitos” i he gaudit portant el segon mà i mà del folre al 4d9f, i de segon cordó al 3d9f. Castell que vols que els Minyons descarreguin? 4d9fp… i el 2d10fmp! Un minyó i una minyona referents per tu a la Colla? L’avi Vallhonrat i la Maria, no pugen al tronc ni porten faixa, però sempre tirant del carro, son un bon exemple per tothom. Plaça preferida? Plaça del vi, Girona. Actuació preferida? Diada de minyons. Menjar preferit del bar? La Hamburguesa especial. Beguda preferida del bar per beure un divendres després d’assaig? Birres! Secta minyona preferida? White Pants, sense dubte. Millor espectacle de Diada que has vist? El dels Mikros, universitaris i pares de canalla. Defineix minyons amb tres paraules: Grans castells i festa.

Com i quan vas descobrir Minyons? A les festes de la Mercè, a Barcelona. Desprès vaig venir a viure a Terrassa i vaig començar a anar diades de festa major, diades de la Colla i també a alguna com Sants, Xics i, per descomptat, Girona. Mica en mica va anar entrant el cuquet casteller.

Què et va portar a decidir-te a entrar a la Colla? Ja tenia ganes d’entrar-hi des de feia temps. Un dia,  a la diada dels Xics de 2016, estava gaudint de ben a prop de la diada, se’m va apropar la canalla minyona i em va treure les ulleres tot dient-me: senyor, posis a la pinya, que anem a fer el 2d9! I cap a dins que a la pinya falta gent! A partir d’aquell moment ja no he deixat de ser minyó, la canalla em va donar l’empenta que em feia falta. 

Què et va semblar la Colla, aquells primers moments de formar-hi part? Impressiona veure la dimensió enorme de la colla, a nivell social i casteller; malgrat l’esperit anàrquic i transgressor que transmet em va impactar la manera de fer les pinyes i els castells, perfectament organitzada i amb molt de rigor. 

Com va ser la teva experiència com a novato? Al principi és una mica dur, no coneixes a ningú i costa integrar-se en una colla on hi ha tanta gent i on tothom té més o menys el seu cercle d’amistats. Als inicis em van ajudar molt l’Epi, que en va ensenyar com havia de voltar les proves netes i també el Jordi Barbé i el Bernat Carles, que em donaven conversa i em van ajudar a integrar-me a la colla. Per descomptat, també se’m va apropar el Rafa. Aquesta experiència m’ha fet adonar de la importància de l’acollida als nouvinguts, d’ajudar-los tan en els coneixements bàsics (com voltar les proves o posar-se correctament en una pinya) com en ajudar-los alhora d’integrar-se en una colla tan gran. En quan a diades, la primera experiència va ser a la Diada de la Colla de 2016, la sensació d’haver participat en una diada històrica va ser brutal, formar part d’aquella gran diada va ser una experiència única que no oblidaré mai! 

Tenies alguna experiència castellera prèvia a Minyons? La meva família materna sempre ha estat molt vinculada a la Colla Vella, però  Minyons és la primera colla on hi faig castells

Has col·laborat en algun espai de decisió de la Colla? He estat a social i a acollida.

Alguna anècdota divertida que puguis explicar? Més que divertida, simpàtica; el que he comentat abans de com la canalla em va “enredar” per entrar a la Colla. Molt grans la canalla!

Tenim entès que ets un dels minyons més excursionistes de la Colla, i que tens una especial debilitat per Montserrat. Oi que munteu sortides periòdicament? Uff Minyons és ple d’excursionistes, normal en una colla molt vinculada al CET. Montserrat en té el cor robat, especialment les regions d’Agulles, Frares i Ecos. Hi he passat bons moments gaudint dels espectaculars  racons del massís. És la muntanya màgica!

Arrel de la pandèmia, al no poder fer castells, vam proposar junt amb el Badiella i el Huesi de fer excursions, respectant les normes sanitàries del moment per poder fer sortides compartides amb altres minyons i mantenir  el caliu de grup. Un cop acabada la pandèmia la junta va proposar de mantenir les excursions i així hem seguit. N’hem fet de molt xules, a Sant Llorenç, Montserrat, també al Montseny, Pirineus, pel Berguedà, Solsonès, Ripollès, la Garrotxa.. Vaja, sempre al nord, es nota que som de la ZNT! 

Quines similituds trobes que hi ha entre la muntanya i els castells? Realment son activitats diferents. A la muntanya hi pots anar sol o acompanyat però per fer castells és necessària la participació d’un gran grup de castellers perfectament coordinats. En tot cas, tan a la muntanya com els castells, has de tenir en compte els riscos, no fer allò pel que no estiguis suficientment preparat i procurar no caure. A la muntanya i als castells tot descarregat!

Completa la frase: Els minyons som una gran família…en la que tothom que vulgui fer castells i passar-ho bé hi és ben rebut!!

Completa la frase: La primera cosa que faci al nou local serà…De moment desenrunar-lo. Amb moltes ganes de fer-hi el primer assaig i la primera festa!

Per acabar…

Em preocupa veure quants minyons i minyones que van rebre la camisa el mateix dia que jo, o més tard, han deixat de venir.  Quan barrinava d’entrar a la Colla pensava, aniràs a uns quants assajos i algunes diades per passar l’estona, sense massa compromís. Que equivocat que estava! Un cop dins la Colla, la passió malva va anar directa a la vena com una droga i des de llavors que he procurat anar a tants assajos i diades com fos possible, viure les festes intensament i conèixer l’entrellat de les grans fites minyones. Crec que és important que contagiem aquesta passió, aquesta manera de  viure i sentir els castells als nouvinguts i fer tot el possible per omplir el patí a cada assaig per poder seguir fent grans papinus. Ser Minyó és molt gran, s’ha de viure!!

Visca els Minyons!!