Enguany hem tornat a Vilafranca. La mare de totes les Diades, l’actuació esperada, desitjada i somiada per tantes i tantes generacions de castellers i per tots els afeccionats al fascinant món dels castells.

Aquesta ha sigut la nostra 36a participació des d’aquella estrena un ara ja molt llunyà 1984, i a la que només hi hem faltat el 2014, el 2019, i els dos anys de la pandèmia, 2020 i 2021.

Ja fa quaranta anys, doncs, que just acabada l’actuació del nostre V aniversari ens van convidar a actuar en aquella plaça mítica i acompanyats de les colles més destacades del moment. Quina sorpresa! … i quin regal!! Teníem només cinc anyets (5!!) però ja havíem acaparat l’atenció per la rapidesa amb què havíem arribat al castells de vuit, tot provocant una curiositat especial en provenir d’un territori profà i tan allunyat de l’àrea tradicionalment castellera.

Amb la gosadia i atreviment d’aquella nostra joventut, i amb la serietat i el rigor que fèiem gala en treballar pels nostres objectius, vam acceptar aquell important nou pas que ens brindava el destí, sense oblidar, però,  la fidelitat a un tarannà innat, alegre i divertit que ens faria encomanar-nos, amb tota mena de litúrgies, a tot el variat santoral casteller per emprendre tal embriagadora empresa.

I així vam començar aquesta meravellosa aventura, sens dubte, un dels reptes més apassionants que mai ens havien proposat i que mai ens havíem atrevit a encarar.

Un compromís de màxima exigència i, com les altres colles, on n’hem viscut de tots colors, protagonitzant actuacions estel·lars que ja formen part de les pàgines daurades de la castellística i altres de més discretes, obligats per les circumstàncies.

Això sí, sempre aixecant passions, tant a favor com, fins i tot, en contra; tant rebent mostres d’admiració i estima, com, d’altra banda, alguna xiulada que també va esdevenir històrica.

Però si en una cosa hem estat perseverants ha estat en treballar per fer-nos dignes d’aquesta plaça exigent i encisadora. Des d’aquells primers anys d’introducció i coneixença fins avui mateix, que seguim plantejant l’actuació amb el màxim d’audàcia, d’afany i d’il·lusió.

Voleu que repassem algunes de les vivències del nostre pas per la Diada de Sant Fèlix?

Acompanyeu-me:

1984: -Ens hi estrenem l’any del nostre 5è aniversari, i ja hi intentem el nostre 1er 3d8 (castell que descarreguem el segon cop que el portem a plaça, a la Diada de la Colla el 18-11-84).

1986: -Hi intentem el 1er 2d8f i, per tant, el 1er folre de la nostra història.

1987: -Hi carreguem el nostre 1er 2d8f, i al mateix temps assolim la nostra 1a actuació amb tres castells de vuit. És, a més, la 1a vegada a la història que es veuen quatre torres de vuit. (2d8f que descarreguem dos mesos i mig després, junt amb el 1er 5d8, a la Diada de la Colla el 15-11-87).

1988: -Hi assolim el nostre 50è 4d8 (45d-5c).

1993: -Hi fem el 4d9f, el 1er castell de nou que plantem fora de Terrassa. És la 1a vegada que es veuen tres 4d9f descarregats en una mateixa actuació.

1994: -Fem el 1er 3d9f a la Diada i la 1a Tripleta Màgica mai vista a Vilafranca, esdevenint també la millor actuació d’aquell Sant Fèlix.

1996: -Volem sortir de 5d9f. Ens toca actuar i comença la pluja i una espera de més d’una hora. Quan la reprenem l’hem de descartar i engeguem amb el 5d8, ja que alguns encara no havien tornat i més d’un despistat que arriba corrent l’ha parat a la pinya …descalç!

1997: -Hi carreguem el 5d9f. És el nostre 1er Gamma Extra a la diada (també ho és de la Colla Vella i el 1er carregat pels Castellers de Vilafranca). És el 1er cop a la història que es veuen tres cincs de nou en una mateixa plaça.

1998: -Hi descarreguem el 2d9fm. És el 1er Gamma Extra que descarreguem en aquesta diada i també el 1er completat per una colla de fora. 

1999: -Fem el 1er intent de 4d9fa de la nostra història. Acabem l’actuació descarregant el Pilar de 7, el nostre primer gran pilar en aquesta diada. És el 1er cop a la història que quatre colles tanquem la diada amb pilars de set en amunt. 

(L’octubre anterior, en aquesta mateixa plaça vam carregar el Pilar de 6 a la Diada dels Xicots. Aquell 17-10-98, amb el nostre 3d9f –el 1er castell de nou nocturn de la història- ens vam convertir en la 1a colla forana en assolir un castell de nou a la plaça de la Vila de Vilafranca fora de la Diada de Sant Fèlix).

2000: -1a vegada on quatre colles descarreguen Gammes Extra en una mateixa actuació.

2001: -Descarreguem el nostre 1er 4d9net en aquesta Diada i, junt amb el de la Colla Joves, és la 1a vegada que es veuen descarregar dos 4d9nets en una mateixa actuació. Carreguem el nostre 1er Pd8fm en un Sant Fèlix. És la 1a actuació de la nostra història amb tres construccions de Gamma Extra.

2002: -Carreguem el nostre 1er 4d9fa en aquesta Diada i descarreguem el 1er 5d9f també en aquesta actuació. Junt amb el 2d9fm i el Pd7f assolim la nostra actuació més completa a Vilafranca fins aquell moment.

2005: -Just després de carregar el 2d9fm se’ns despengen aixecador i enxaneta, la resta del castell el desmuntem correctament. El món casteller sempre, i encara ara, ens el considera descarregat. Nosaltres però, sempre hem defensat que només que un sol casteller pateixi una caiguda, el castell no el podem donar per completat.

2015: -Fem el nostre 1er 3d10fm en aquesta actuació. És el 1er castell de deu completat en aquesta Diada per una colla forana. També és el 1er cop que hi fem quatre construccions de Gamma Extra i és la nostra millor actuació a Sant Fèlix fins l’actualitat.

2018: -Fem el nostre 1er intent de 2d8net en aquesta actuació, i el darrer fins a dia d’avui. Descarreguem el nostre 1er 9d8 a la Diada de Sant Fèlix.

Com hem dit més amunt, aquests són alguns dels fets més destacats que hem viscut en aquesta gran Diada. Les històries i anècdotes són incomptables, i algunes també incontables.

A partir d’aquí, només queda recomanar que visqueu les vostres i les gaudiu amb la Colla. De debò, no us les deixeu escapar!!

By Ramon Codinas i Fort

Membre del Consell de Redacció i posterior Coordinador de la revista (1988-2000).